Un interviu cu Irina Selevestru, președinte CNI Moldinsolv, doctor în drept, administrator autorizat, avocat.

25 sep 2023
Un interviu cu Irina Selevestru, președinte CNI Moldinsolv, doctor în drept, administrator autorizat, avocat.
Restructurarea este o alternativă la faliment. Deci, de ce auzim atât de puțin despre restructurarea eficientă și atât de multe despre faliment?
Motivele sunt multe și au diverse surse. Unele afaceri încă mai cred că se pot descurca și fără ajutor. Acesta este unul dintre motivele pentru care restructurarea sau restructurarea accelerată nu funcționează. 
Procedura accelerată de restructurare poate fi inițiată de un debitor care încă este solvabil, dar care prevede că va deveni insolvabil. Neaplicarea la timp a procedurii, îl lipsește pe antreprenor de posibilitatea aplicării ei.
Restructurarea este și ea o procedură ce poate fi aplicată într-un anumit termen. Dacă debitorul a devenit insolvabil, atunci el poate cere restructurarea prin depunerea cererii introductive de intentare a insolvabilității, sau poate într-un termen de 20 de zile să depună o referință la cererea introductivă depusă de creditor, și cere restructurarea. În alt caz, acesta pierde dreptul de a cere restructurarea, iar afacerea este deja dată pe mâna creditorilor.
Un alt factor care contribuie la neaplicarea procedurii accelerate de restructurare poate fi neconștientizarea consecințelor pentru debitorii care întârzie să depună o cerere de intrare în insolvabilitate. Legiuitorul permite oricărei persoane de a iniția o afacere, de a practica antreprenoriat, însă îi impune și obligația de onestitate față de ceilalți antreprenori, parteneri de afacere. În acest sens, legiuitorul prevede expres faptul, că o întreprindere ce are deficiențe financiare trebuie să-și informeze partenerii și trebuie să ia măsuri cât mai rapide de restabilire a situației. În situația, în care debitorul nu informează creditorii, legiuitorul  îi stabilește o răspundere pentru nedepunerea cererii de intentare a insolvabilității în termen.
Unii dau vina și pe lege. Consideră că procedura accelerată de restructurare este prea complicată, și neînțeleasă.
Din punctul meu de vedere, antreprenorii când se lansează într-o afacere studiază totul despre cum să deschide o afacere, cum să o promoveze, cum să-și crească vânzările. Și mai puțin studiază despre ce ar trebui să facă în situații de criză, cum să gestioneze situațiile de eșec, și sigur cum să-și salveze afacerea în situația financiară dificilă.

Dar unde si cum găsește antreprenorul cursuri despre cum să gestioneze situațiile de criză, ce trebuie să întreprindă când este în situație financiară dificilă, ce remedii îi dă Legea Insolvabilității?
E adevărat că în Moldova, grație faptului că suntem o țară postsovietică, nu prea sunt cursuri în general despre antreprenoriat. De fapt în ultimii 2-3 ani văd că lucrurile se schimbă. Sunt foarte multe centre de instruire, este și IP ODA care instruiește gratuit antreprenorii începând cu lansarea acestora până la finanțări, planuri de afaceri etc.. Ce ține de insolvență, până la moment doar CNI “MOLDINSOLV” organizează cursuri în domeniul insolvenței, unde discută despre oportunitățile și sigur răspunderea debitorilor, creditorilor.

Legea Insolvabilității acordă debitorilor o posibilitate de a-și salva afacerea sau mai degrabă creditorilor de a-și stinge creanțele?
Diferite țări și-au pus la bază accente diferite pentru legile sale: spre exemplu Germania accentul pune pe viabilitatea afacerii. Afacerea dacă nu merge trebuie transmisă în mâinile unui alt antreprenor care o va pune pe picioare. În Franța, spre exemplu foarte mult se pun accentele pe relansarea și salvarea afacerilor. Sunt multe facilități pentru debitori dar și scutiri de impozite pentru creditori. În Republica Moldova, legea are două proceduri pentru relansare: procedura accelerată de restructurare care este o procedură extrajudiciară unde creditorii și debitorul care nu este în insolvență ci doar în dificultate financiară, negociază un plan de achitări, de restructurări ale datoriilor, iar instanța doar îi dă forță juridică acelui plan, și procedura de restructurare pentru debitorul insolvent față de care s-a depus sau care a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvabilitate.
Legea Insolvabilității are de asemenea două proceduri de faliment: procedura simplificată a falimentului, atunci când debitorul nu dispune de nici un bun în patrimoniul său sau bunurile sunt insuficiente pentru achitarea cheltuielilor procesului, și procedura de faliment atunci când debitorul nu vrea să-și salveze activitatea pe baza unui plan de restructurare, sau planul acestuia nu a fost acceptat de creditori.
Astfel, că Legea insolvabilității aplicată corect și la timpul potrivit poate fi utilă și pentru debitorii care sunt în dificultate financiară pentru a nu ajunge în insolvență, și pentru cei care au pierdut termenul de intrare în restructurare accelerată și au intrat în insolvență dar vor să-și păstreze activitatea, și pentru creditorii care vor să-și încaseze creanțele ”neașteptând” ca debitorul să fie supraîncărcat...

Ce le-ați dori antreprenorilor?
Să instruiască continuu...cea mai importantă calitate a unui antreprenor, din punctul meu de vedere, este instruirea continuă. Antreprenorii de succes spun, că este ușor să te urci în sus, dar este mult mai greu să te menții acolo. Tot timpul vor fi provocări, greșeli... E stăpân pe situație cel ce cunoaște... Antreprenorul trebuie să învețe diferite strategii de dezvoltare, dar trebuie să învețe și cum să acționeze atunci când strategia nu merge... atunci când a greșit.. atunci când a eșuat...
Legea Insolvabilității le dă antreprenorilor soluții... E suficient doar să le cunoști și să le aplici.

Mulțumesc.
 
ÎNAINTAREA CREANȚELOR ÎN PROCEDURA DE INSOLVABILITATE.

Un interviu cu Irina Selevestru, președinte CNI Moldinsolv, doctor în drept, administrator autorizat, avocat.

Un interviu cu Irina Selevestru, președinte CNI Moldinsolv, doctor în drept, administrator autorizat, avocat

Un interviu cu Irina Selevestru, președinte CNI Moldinsolv, doctor în drept, administrator autorizat, avocat.

loading ...