Totul despre adunarea creditorilor în cadrul procedurii de insolvabilitate.
19 dec 20231. PROCEDURA DE OBȚINERE A DREPTULUI DE A PARTICIPA LA ADUNAREA CREDITORILOR
Potrivit articolului 1 din Legea Insolvabilității nr. 149, din 29.06.2012 scopul legii este instituirea cadrului juridic privind stabilirea unei proceduri colective pentru satisfacerea creanţelor creditorilor din contul patrimoniului debitorului prin aplicarea faţă de acesta a procedurii de restructurare sau a procedurii falimentului şi prin distribuirea produsului finit.
În cadrul procedurilor de insolvabilitate, interesele tuturor creditorilor sunt reprezentate de adunarea creditorilor şi de comitetul creditorilor. Din momentul admiterii cererii introductive spre examinare, creditorii nu mai pot solicita debitorului executarea creanțelor în mod individual (art. 53 alin. (1) și (2) din Legea insolvabilității)
Toate acțiunile împotriva debitorului sunt exercitate în numele creditorilor de către adunarea creditorilor şi de comitetul creditorilor, cu excepția cazurilor în care Legea insolvabilității prevede în mod expres exercitarea dreptului de către creditor în mod individual.
În continuare Legea Insolvabilității prin art. 140 (1) stabilește, că dacă are o creanţă faţă de debitor născută anterior datei deschiderii procedurii, creditorul înaintează în scris creanţa, indiferent de tipul ei, printr-o cerere de admitere a creanţelor adresată instanţei de judecată care examinează cauza de insolvabilitate a debitorului. Cererile de admitere a creanţelor se consemnează într-un registru, care se păstrează în instanţă.
Potrivit art. 53 (3) Legea Insolvabilității îndreptăţit să participe la procedurile de insolvabilitate este acel creditor care a formulat şi căruia i s-a validat, total sau parțial, o cerere de înaintare a creanţei prin includere în tabelul definitiv al creanţelor şi care are dreptul de a participa şi de a vota la adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de restructurare, de a fi desemnat în calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distribuţiile de fonduri rezultate din restructurarea debitorului sau din lichidarea masei debitoare, de a fi informat sau notificat cu privire la desfăşurarea procedurilor şi de a participa la orice altă procedură reglementată de prezenta lege.
Potrivit art. 143 (6) o creanţă acceptată şi inclusă de administratorul insolvabilităţii/ lichidator în tabelul definitiv al creanțelor se consideră validată dacă, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de şedinţa de validare, nu a fost contestată de debitor sau de un creditor ori dacă contestaţia ridicată a fost înlăturată. Contestaţia debitorului nu se opune validării creanţei.
Conform art. 145 (5) Legea Insolvabilității pînă la judecarea irevocabilă a contestaţiei, instanţa de insolvabilitate va putea declara, prin încheiere motivată, creanţa ca fiind admisă parţial sau integral cu statut provizoriu la masa credală, cu dreptul de a participa şi de a vota la adunarea creditorilor, de a înainta şi a retrage candidatura administratorului insolvabilităţii/lichidatorului, dar fără dreptul de a participa la distribuirile de sume şi de a se realiza împotriva debitorului sau a membrilor ori asociaţilor acestuia. Admiterea ulterioară a contestaţiei şi/sau radierea creanţei trecute în tabel cu titlu provizoriu nu pot servi temei legal pentru anularea hotărârilor adoptate de adunarea creditorilor cu participarea acesteia sau pentru revocarea candidaturii administra-torului insolvabilităţii/lichidatorului.
Concluzii:
Pentru a participa la adunarea creditorilor în cadrul unei proceduri de insolvabilitate sunt necesare cumulativ următoarele condiții:
1. Creditorul să înainteze în cadrul procedurii de insolvabilitate o cerere de validare (admitere) a creanțelor și
2. Acestuia să-i fie validată total sau parțial creanța înaintată, sau
3. Creanța acestuia să fie validată cu titlu provizoriu până la examinarea contestației înaintate asupra creanței sale.
2. ATRIBUȚIILE ADUNĂRII CREDITORILOR
Adunarea creditorilor este organul care reprezintă interesele tuturor creditorilor, respectiv decide cele mai importante probleme legate de derularea procedurii de insolvabilitate.
Atribuțiile adunării creditorilor sunt descrise detaliat în art. 54 alin. (1) din Legea Insolvabilității și se rezumă la:
a) stabilirea componenţei numerice şi atribuţiilor comitetului creditorilor;
b) alegerea membrilor comitetului creditorilor, deciderea încetării anticipate a împuternicirilor acestora;
c) stabilirea periodicității plăţii soldei, a retribuţiilor stimulative şi modului de compensare a cheltuielilor de exercitare a funcţiei de membru al comitetului creditorilor;
d) deciderea asupra tragerii la răspundere a membrilor comitetului creditorilor;
e) deciderea asupra sistării activităţii debitorului şi lichidării lui,
f) aprobarea (votarea) planului de restructurare a debitorului;
g) prezentarea instanţei de insolvabilitate a propunerilor referitor la instituirea de restricţii în activitatea debitorului şi în gestionarea de către acesta a patrimoniului său;
h) supravegherea activității administratorului insolvabilităţii şi/sau a lichidatorului;
i) examinarea rapoartelor administratorului insolvabilităţii şi/sau a lichidatorului;
j) solicitarea instanţei de insolvabilitate destituirea şi înlocuirea administratorului insolvabilităţii şi/sau a lichidatorului doar în cazurile stabilite de prezenta lege;
k) solicitarea de la administratorul insolvabilităţii/lichidator a explicaţiilor, informaţiilor sau a rapoartelor despre starea de lucruri şi despre administrarea masei debitoare;
l) verificarea (doar în caz de neconstituire a comitetului creditorilor), a soldului şi rulajului banilor în conturile de acumulare;
m) deciderea asupra încheierii tranzacţiilor de proporţii prevăzute la art. 69, Legea Insolvabilității;
n) deciderea asupra termenelor şi a formei de vînzare a bunurilor debitorului;
o) deciderea asupra preţului iniţial de vînzare a bunurilor debitorului în cadrul tranzacţiilor de proporţii;
p) verificarea legalitatății și oportunității hotărîrilor comitetului creditorilor și, după caz, adoptarea de decizii cu privire la anularea sau la suspendarea acestora.
q) examinarea dării de seamă a comitetului creditorilor;
r) aprobarea distribuirii intermediare şi finale a masei debitoare;
s) deciderea asupra modului, formei şi termenelor de convocare şi de desfăşurare a adunării creditorilor;
t) rezolvarea de orice alte probleme legate de desfăşurarea procedurilor de insolvabilitate, stabilite expres de prezenta lege.
Prima atribuție a adunării creditorilor ține de examinarea raportului administratorului insolvabilității asupra stării economice şi a cauzelor care au condus la insolvabilitatea debitorului și deciderea privind:
A) Trecerea debitorului în procedura de restructurare sau,
B) Trecerea acestuia în procedura falimentului.
Această decizie se ia la prima adunare a creditorilor convocată după ședința de validare a creanțelor, se numește adunarea de raportare (art. art. 55 (9), 56 (1) și 114 din Legea insolvabilității) și se convoacă după ședinţa de validare a creanțelor.
Potrivit art. 111, 112 Legea insolvabilității, pînă la această adunare, administratorul insolvabilității are obligația de a depune la dosar raportul asupra stării economice şi a cauzelor care au condus la insolvabilitatea debitorului, inventarul masei debitoare și raportul evaluării de ansamblu.
Decizia adunării creditorilor la adunarea de raportare, va servi temei pentru instanța de insolvabilitate să treacă debitorul prin încheiere în:
Procedura de restructurare ( 114 (7) Legea insolvabilității), sau în
Procedura de faliment (art. 115 Legea insolvbilității).
Potivit art. 58 12) Hotărîrea adunării creditorilor intră în vigoare la data anunţării rezultatului votării, dacă legislaţia în vigoare sau hotărîrea adunării nu prevede un alt termen de intrare a ei în vigoare.
Hotărîrile adoptate de adunarea creditorilor sînt obligatorii pentru administratorul insolvabilităţii/lichidator, pentru reprezentantul debitorului şi membrii comitetului creditorilor, pentru toţi creditorii, atît cei prezenţi, cît şi cei care au lipsit de la adunare.
Concluzii: adunarea creditorilor este organul cel mai important pentru procedura de insolvabilitate care ia cele mai de valoare decizii, deciziile fiind obligatorii pentru toti participanții procedurii indiferent dacă au votat pro sau contra.
3. PROCEDURA DE CONVOCARE A ADUNĂRII CREDITORILOR
Conform art. 55 Legea insolvabilității, adunarea creditorilor se convoacă de către administratorul insolvabilităţii sau de către lichidator. Adunarea creditorilor se convoacă:
a) Prima adunare de raportare se convoacă de către administratorul insolvabilităţii într-un termen care nu poate depăşi 100 de zile de la data deschiderii procedurii (art. 114 (1), Legea insolvabilității) sau în cel mult 30 de zile din data ședinței de validare (art. 55 (9) Legea insolvabilității). Adunarea de raportare se convoacă doar dacă debitorul este în procedura de insolvabilitate.
b) ori de cîte ori este necesar, dacă debitorul se află în procedura simplificată a falimentului, în procedura de restructurare, în procedura de faliment sau în procedura de executare a planului de restructurare (art. 55 (2)
Un moment important de știut este că, adunarea creditorilor nu poate fi convocată pentru zilele de sâmbătă și duminică și nici pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare.
Pentru convocarea adunării creditorilor, administratorul insolvabilității/lichidatorul emite o hotărîre de convocare în care indică următoarele:
a) data, ora și locul de desfășurare a adunării creditorilor
b) ordinea de zi pentru adunarea creditorilor
c) forma organizării adunării creditorilor
d) componența comisiei de înregistrare a participanților
e) ora la care se încheie înregistrarea participanților
f) alte date importante după părerea administratorului insolvabilității/lichidator.
După emiterea hotărîrii de convocare, administratorul va elabora buletinele de vot (art. 56 (1), care vor fi aprobate de comitetul creditorilor (art. 58(1) Legea insolvabilității), sau dacă acesta nu este constituit de adunarea creditorilor.
Este de mentionat, că potrivit art. 58 (1) Legea insolvabilității votarea cu buletine de vot este necesară doar în cadrul adunării convocate în formă mixtă, prin corespondență sau la votarea secretă. La adunarea cu prezență votarea poate avea loc și fără buletine de vot.
Potrivit art. 55 (3), în termen de 5 zile de la data adoptării hotărârii de convocare administratorul insolvabilității/lichidatorul va informa creditorii despre data, ora, locul și ordinea de zi adunări a creditorilor. Informarea creditorilor are loc în felul următor:
a) informarea despre prima adunare a creditorilor va avea loc prin expedierea fiecărui creditor sau reprezentantului său legal a avizului de convocare, împreună cu buletinul de vot;
b) informația despre convocarea următoarelor adunări ale creditorilor se va publica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Potrivit art. 6 (5) al Legii Insolvabilității notificarea se consideră efectuată după expirarea a 3 zile lucrătoare de la publicare.
Perioada dintre data expedierii avizului sau a publicării informației despre convocarea adunării creditorilor și data convocării adunării creditorilor nu trebuie să fie mai mică de 7 zile și nu trebuie să depășească 15 zile.
Potrivit art. 55 (4) Legea insolvabilității, adunarea creditorilor poate fi convocată şi la cererea comitetului creditorilor, la cererea creditorilor ale căror creanţe reprezintă cel puţin 10% din suma totală a creanţelor validate cu drept de vot sau în temeiul unei încheieri a instanței de insolvabilitate.
Potrivit art. 55 (5) Cererea de convocare a adunării creditorilor va intruni 3 condiții cumulative:
a) va fi înaintată de comitetul creditorilor (în acest sens la cerere va fi anexat procesul-verbal al comitetului creditorilor care a decis convocarea adunării creditorilor și a ordinii de zi), fie de creditorii ale căror creanţe reprezintă cel puţin 10% din suma totală a creanţelor validate cu drept de vot (va fi anexat tabelul definitiv consolidat actualizat al creanțelor unde se va indica cuantumul creanței rămase a creditorilor și proporția procentuală) și
b) va conține chestiunile ce urmează a fi incluse în ordinea de zi a adunării, și
c) va fi semnată de persoanele care cer convocarea (cu anexarea împuternicirilor creditorului/creditorilor, fie semnată de președintele comitetului creditorilor sau președintele ședinței unde membrii comitetului au decis convocarea adunării creditorilor).
În termen de 5 zile de la data primirii cererii de convocare, administratorul insolvabilității/lichidatorul este obligat să adopte una din următoarele hotărîri:
a) o hotărâre privind convocarea adunării creditorilor, sau
b) o hotărîre privind refuzul convocării adunării creditorilor.
Hotărîrea privind refuzul convocării adunării creditorilor poate fi luată de către administratorul insolvabilității/lichidator doar dacă:
a) cererea creditorului/creditorilor/comitetului creditorilor nu este semnată, fie
b) la cererea creditorului/creditorilor/comitetului creditorilor nu sunt anexate împuternicirile corespunzătoare, fie
c) cererea creditorului/creditorilor/comitetului creditorilor nu conține chestiunile ce urmează a fi incluse în ordinea de zi a adunării creditorilor.
În toate celelalte cazuri administratorul insolvabilității/lichidatorul va adopta hotărîre de convocare a adunării creditorilor.
Dacă administratorul insolvabilității/lichidatorul va adopta hotărîre de refuz în convocarea adunării creditorilor, creditorul/creditorii/comitetul creditorilor care au cerut convocarea adunării creditorilor nu vor putea convoca ei singur adunarea ci vor putea doar contesta hotărîrea privind refuzul convocării adunării creditorilor în instanța de insolvabilitate.
Instanța de insolvabilitate, în urma examinării contestației împotriva refuzului administratorului insolvabilității/lichidatorului de a convoca adunarea creditorilor va putea:
a) admite cererea, anula hotărîrea administratorului insolvabilității/lichidatorului privind refuzul convocării adunării creditorilor, și dispune convocarea adunării creditorilor cu ordinea de zi solicitată de către creditorul/creditori/comitetul creditorilor
b) respinge cererea, menține ca întemeiată hotărîrea administratorului insolvabilității/lichidatorului privind refuzul convocării adunării creditorilor.
Încheierea de admitere sau de respingere a cererii privind anularea hotărîrii administratorului insolvabilității/lichidatorului privind refuzul convocării adunării creditorilor, poate fi atacată cu recurs.
Dacă, în termen de 5 zile de la data primirii cererii de convocare, administratorul insolvabilității/lichidatorul nu a emis nici o decizie, persoanele care au depus cererea de convocare sunt în drept să convoace ei înșiși, pe cont propriu, adunarea creditorilor în modul stabilit de Legea insolvabilității.
Respectiv, vedem că legiuitorul stabilește clar că, deoarece Legea Insolvabilității este o lege care reglementează o odalitate de stingere colectivă a creanțelor, iar administratorul insolvabilității/lichidatorul este persoana care asigură echilibrul dintre interesele tuturor creditorilor și a debitorului, acesta va avea obligația de a convoca adunarea creditorilor doar în cazul în care cererea de convocare va conține condiții minime de formă și conținut. Anume din acest motiv, legiuitorul stabilește, că în cazul în care aceste condiții nu sunt intrunite, administratorul insolvabilității/lichidatorul va fi în drept să respingă cererea de convocarea a adunării creditorilor, iar persoana care a depus cererea de convocare este în drept fie să remedieze neajunsurile și să solicite din nou convocarea adunării creditorilor, respectînd cerințele minime de formă și conținut, fie să conteste hotărîrea administratorului insolvabilității/lichidatorului în instanța de insolvabilitate. În astfel de caz, creditorul/creditorii/comitetul creditorilor nu pot convoca ei înșiși adunarea creditorilor, or ținînd cont de faptul, că hotărîrile adunării creditorilor sunt obligatorii pentru creditori, respectarea cerințelor privind convocarea adunării creditorilor este un element esențial al legalității acesteia.
Și pentru creditorul/creditorii/comitetul creditorilor care a convocat adunarea creditorilor, în cazul în care administratorul insolvabilității/lichidatorul nu a emis nici o decizie, este obligatorie respectarea condiției privind emiterea unei hotărîri de convocare (art. 56 (6) Legea insolvabilității) în care va indica următoarele:
a) data, ora și locul de desfășurare a adunării creditorilor
b) ordinea de zi pentru adunarea creditorilor
c) forma organizării adunării creditorilor
d) componența comisiei de înregistrare a participanților
e) ora la care se încheie înregistrarea participanților
f) locul unde creditorii pot lua cunoștință de materialele din ordinea de zi.
Creditorul/creditorii/comitetul creditorilor care a convocat el însuși adunarea creditorilor va trebui să remită creditorilor un aviz împreună cu buletinul de vot cu cel putin 5 zile înainte de convocarea adunării creditorilor sau să publice un aviz în Monitorul Oficial. De asemenea buletinul de vot va trebui să fie prezentat comitetului creditorilor pentru aprobare. Neprezentarea sau neaprobarea buletinului de către comitetul creditorilor de vot va constitui de asemenea o încălcare a procedurii de convocare a adunării creditorilor.
O altă condiție importantă pentru convocarea adunării creditorilor constituie întocmirea de către persoana ce convoacă adunarea a listei creditorilor cu drept de vot pentru adunare (art. 56 (5) Legea insolvabilității), care stabilește, că persoana care a convocat adunarea creditorilor este obligată să întocmească o listă a creditorilor cu drept de vot conform datelor din ultimul tabel consolidat actualizat de creanțe validate. Data la care se întocmește lista creditorilor cu drept de vot nu poate preceda data adoptării hotărârii de convocare a adunării.
Potrivit art. 56 (6) Legea insolvabilității lista creditorilor cu drept de vot va cuprinde:
a) data la care a fost întocmită;
b) numele şi prenumele/denumirile creditorilor, domiciliul/sediul, codul lor fiscal;
c) datele despre reprezentanţii legali ai creditorilor sau despre mandatari;
d) rangul şi valoarea creanţelor cu drept de vot care aparţin creditorilor;
e) semnătura persoanei care a întocmit lista creditorilor cu drept de vot;
f) semnătura judecătorului şi ștampila instanţei de insolvabilitate.
Este de menționat, că oricare încălcare de convocare a adunării creditorilor va duce la anularea hotărîrilor ei.
Concluzie:
1. Adunarea creditorilor poate fi convocată de către administratorul insolvabilității/lichidator:
a) la decizia sa, sau
b) la cererea creditorului/creditorilor care dețin mai mult de 10 % din creanțe cu drept de vot, sau
c) la cererea comitetului creditorilor.
2. Pentru convocarea adunării, se va depune o cerere la administratorul insolvabilității/lichidator, care va adopta hotărîrea de convocare sau de refuz a convocării adunării creditorilor. Hotărîrea de refuz se contestă în instanța de insolvabilitate. Neemiterea nici a unei hotărîri, de către administratorul insolvabilității/lichidator va permite creditorului/creditorilor/comitetului creditorilor să convoace adunarea desinestătător.
3. Persoana care a convocat adunarea creditorilor:
a) Va emite hotărîrea de convocare
b) Va informa creditorii despre adunare
c) Va intocmi lista creditorilor cu drept de vot și o va depune în instanță spre semnare.
4. PROCEDURA DE DESFĂȘURARE A ADUNĂRII CREDITORILOR
Potrivit articolului 56 (1) Legea Insolvabilității adunarea creditorilor se desfăşoară cu prezenţa creditorilor, prin corespondenţă sau în formă mixtă. Adunarea creditorilor de raportare nu pot avea loc prin corespondenţă.
Conform articolului 58 (1) Legea insolvabilității votarea în cadrul adunării generale a creditorilor prin corespondenţă şi al adunării mixte, precum şi votarea secretă se fac cu buletin de vot. Buletinul de vot prin care se exprimă votul prin corespondență se semnează de către creditor sau reprezentantul lui și se transmite, prin orice mijloc care asigură confirmarea primirii lui, până în ziua stabilită pentru exprimarea votului, administratorului insolvabilității/lichidatorului sau persoanei care a convocat adunarea. În cazul în care creditorilor li se expediază buletine de vot, la stabilirea cvorumului şi la totalizarea rezultatului votării se ţine cont de voturile exprimate prin buletinele primite de persoana care a convocat adunarea cu cel puţin o zi înainte de adunarea creditorilor.
Împuternicirile:
Reieșind din art. 58 (3) pentru a participa nemijlocit la adunarea care se desfăşoară în prezenţa creditorilor sau în formă mixtă, creditorii sau reprezentanţii lor sînt obligaţi să se înregistreze, contra semnătură, în lista creditorilor cu drept de vot la comisia de înregistrare, constituită de persoana care a convocat adunarea şi care este nominalizată în avizul de convocare.
Important este de menționat, că dreptul creditorului de a participa la adunare poate fi exercitat personal, precum şi prin intermediul unui reprezentant. În al doilea caz, reprezentantul prezintă comisiei de înregistrare procura perfectată în modul stabilit de lege. Se va atrage atenția, că în procura prezentată, trebuie să fie indicate imîuternicirile reprezentantului, și acesta va putea exercita doar drepturile indicate în procură. E important ca în procură să fie expres stabilite drepturile cu care este împuternicit reprezentantul și anume: de a participa și de a vota la adunarea creditorilor, de a înainta și de a retrage candidatura administratorului insolvabilității/ lichidatorului, de a participa la distribuirile de sume în cadrul procedurii de restructurare și/sau al procedurii falimentului, de a-și realiza creanțele împotriva debitorului, a membrilor ori asociaților acestuia sau de a înainta propuneri de restructurare a debitorului.
Excepție: La adunarea creditorilor, salariaţii debitorului pot fi reprezentaţi de un delegat din rîndul lor, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor, ce constau din salarii şi alte drepturi băneşti.
Lista:
Conform art. 56 (3), (9), creditorii prezenţi la adunare sînt obligaţi să se înregistreze, contra semnătură, în lista creditorilor cu drept de vot la comisia de înregistrare, iar după înregistrare, lista creditorilor cu drept de vot, va fi semnată de membrii comisiei de înregistrare şi va fi remisă preşedintelui adunării, ales imediat după deschiderea ei din rîndul creditorilor participanţi la adunare.
Creditorii care nu s-au semnat în lista creditorilor cu drept de vot, nu vor fi admiși de a participa la adunarea creditorilor.
Președintele:
Președintele adunării, acesta este ales imediat de către creditorii participanți la adunare după deschiderea ei din rîndul creditorilor prezenți.
Legea stabilește și o excepție, și anume că prima adunare a creditorilor (adunarea de raportare) este prezidată de administratorul insolvabilității (art. 55 alin. (10) din Legea insolvabilității), iar instanțele de judecată au decis că neprezidarea de către administratorul insolvabilității a adunării de raportare constituie temei de anulare a acesteia pe motiv de procedură.
Secretar:
Potrivit articolului 55 (1) Legea insolvabilității secretariatul adunării creditorilor se află în sarcina administratorului insolvabilităţii/lichidatorului, dacă adunarea nu dispune altfel.
Atribuţiile de secretar al adunării creditorilor, responsabil de corespunderea procesului-verbal opţiunilor şi hotărîrilor adoptate de adunare, sînt exercitate de administratorul insolvabilităţii/lichidator sau, după caz, de o persoană invitată de preşedintele adunării din rîndul creditorilor. Acest din urmă caz, vizează situația în care administratorul insolvabilității/lichidatorul este președintele adunării creditorilor. În totate celelalte cazuri, secretariatul îl asigură insolvabilității/lichidatorul.
În cazul în care adunarea este prin corespondență, atribuția de președinte și secretar este asigurată de insolvabilității/lichidatorul (or creditorii nu se prezintă la adunare ci transmit doar buletinele de vot).
Cvorum:
În partea ce ține de cvorumul adunării creditorilor, legiuitorul prin art. 57 (1) stabilește următoarele:
Adunarea creditorilor este deliberativă dacă, la momentul încheierii înregistrării, au fost înscriși şi participă la adunare majoritatea simplă a creditorilor cu drept de vot care deţin mai mult de:
a) 50% din valoarea totală a creanţelor chirografare validate – în cazurile în care în ordinea de zi sunt întrebări ce țin de valorificarea bunurilor negrevate cu garanții;
b) 50% din valoarea totală a creanţelor validate – în alte cazuri decît cele prevăzute mai sus.
c) 50 % din valoarea totală a creanțelor garantate ale creditorilor care dețin garanții reale asupra bunurilor, dacă în ordinea de zi sunt întrebări ce țin de valorificarea masei debitoare grevate cu garanţii.
Valoarea totală a creanţelor se va determina:
a) ulterior confirmării tabelului definitiv şi pînă la confirmarea tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din tabelul definitiv;
b) ulterior confirmării tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din acesta.
În cazul în care creditorilor li se expediază buletine de vot, la stabilirea cvorumului şi la totalizarea rezultatului votării se ţine cont de voturile exprimate prin buletinele primite de persoana care a convocat adunarea cu cel puţin o zi înainte de adunarea creditorilor.
Un moment important ține de faptul, dacă la adunarea creditorilor nu s-a întrunit numărul necesar de creditori cu drept de vot sau nu a fost reprezentată suma necesară de creanţe, adunarea creditorilor nu se consideră deliberativă și se va convoca repetat. Data convocării repetate a adunării creditorilor se stabileşte de cei prezenți şi nu va fi mai devreme de 7 zile şi nu mai tîrziu de 15 de zile de la data la care a fost fixată adunarea care nu și-a ținut lucrările.
Despre adunarea creditorilor convocată repetat, creditorii care nu au fost prezenți la cea care nu și-a ținut lucrările vor fi informaţi în aceeaşi formă, cel tîrziu cu 3 zile înainte de ţinerea adunării convocate repetat.
În cazul în care adunarea creditorilor se convoacă repetat, modificarea ordinii de zi nu se admite, cu excepția situației în care sînt prezenți toți creditorii cu drept de vot.
Adunarea creditorilor convocată repetat este deliberativă, indiferent de numărul creditorilor cu drept de vot prezenţi şi indiferent de valoarea creanţelor reprezentate, dacă toţi creditorii au fost notificaţi în modul şi în termenul stabilit despre data, ora, locul şi ordinea de zi.
5. PROCEDURA DE ADOPTARE A DECIZIILOR
Regula de bază:
Avizul privind convocarea adunării creditorilor trebuie să cuprindă ordinea ei de zi. Adunarea creditorilor poate decide doar asupra întrebărilor incluse în ordinea de zi si reflectate în avizul de convocare. Orice hotărîre a adunării creditorilor asupra unei chestiuni neincluse în ordinea de zi este nulă, cu excepţia cazului în care la adunare participă titularii tuturor creanţelor cu drept de vot.
Cum se votează:
a) Întrebările privind valorificarea masei debitoare negrevate cu garanţii - drept de vot au numai creditorii chirografari.
b) Întrebările privind valorificarea masei debitoare grevate cu garanţii - drept de vot au numai creditorii garantați care dețin garanții reale asupra acestor bunuri.
c) Celelalte întrebări - drept de vot au atît creditorii chirografari, cît şi creditorii garantați.
d) Creditorii chirografari de rang inferior au dreptul de vot doar asupra întrebărilor ce nu ţin de valorificarea masei debitoare.
Potrivit articolului 50 (5) Legea insolvabilității în cazul în care debitorul este terț garant gajist/ipotecar, creditorul gajist va putea exercita doar drepturile creditorului garantat prevăzute la art. 81, 130–132 și 184 de a continua urmărirea bunurilor grevate cu garanții. Astfel de creditori nu au drept de vot la adunările creditorilor.
Potrivit articolului 50 Legea insolvabilității (1) creditorii cu drept de gaj convențional sau legal asupra unui bun din masa debitoare sunt îndreptățiți la satisfacerea prioritară a creanțelor garantate din contul bunului gajat.
Creanțele creditorilor garantați sunt considerate drept creanțe garantate doar în limita valorii garanțiilor stabilite prin evaluare potrivit art. 108 alin.
Creanțele care excedează această valoare sunt creanțe chirografare.
(3) Prevederea alin. (1) se aplică și:
a) creditorului care are un drept de retenție a bunului;
b) vânzătorului care este garantat cu rezerva dreptului de proprietate (rezerva proprietății), dacă nu a exercitat dreptul de rezoluțiune a contractului de vânzare-cumpărare;
c) creanțelor cumpărătorului persoană fizică, rezultate din contracte de investire în construcția locuinței, cu excepția creanțelor de restituire a sumelor în temeiul art. 481 alin. (2).
Hotărîrile adunării creditorilor se adoptă cu votul majorităţii simple a creditorilor cu drept de vot prezenţi la adunare, cu condiţia ca aceştia să deţină mai mult de jumătate din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot reprezentate la adunare.
Hotărîrile adunării creditorilor convocate repetat se iau cu majoritatea simplă din valoarea creanțelor creditorilor prezenți la adunare.
Hotărîrile adunării creditorilor privind alegerea comitetului creditorilor se adoptă prin vot cumulativ.
Desfășurarea adunării creditorilor și hotărîrile ei se includ în procesul-verbal, semnat de preşedintele, de secretarul adunării, de administratorul insolvabilităţii/lichidator. La expunerea hotărîrilor adunării se menţionează opiniile separate declarate.
Procesul-verbal este întocmit de către secretarul adunării și în procesul-verbal al adunării creditorilor se consemnează:
a) data, ora şi locul adunării;
b) cuantumul total al creanţelor cu drept de vot înregistrate în tabelul de validare a creanţelor;
c) numărul de creanţe cu drept de vot reprezentate la adunare;
d) numele şi prenumele preşedintelui şi secretarului adunării;
e) ordinea de zi;
f) tezele principale ale cuvîntărilor pe marginea ordinii de zi, numele şi prenumele celor care au ţinut discursuri;
g) hotărîrile adoptate;
h) anexele la procesul-verbal (lista creditorilor cu drept de vot, dovada înştiinţării creditorilor despre convocarea adunării, actele de certificare a împuternicirilor reprezentanţilor creditorilor prezenţi la adunare, informaţia despre ţinerea adunării creditorilor adusă la cunoştinţă creditorilor şi textul buletinului de vot, procesul-verbal privind rezultatul votului, lista materialelor pentru ordinea de zi, textul discursurilor şi al opiniilor separate ale creditorilor la cererea acestora, dările de seamă şi rapoartele prezentate adunării creditorilor, exemplare ale regulamentelor şi/sau ale altor acte aprobate de adunarea creditorilor, alte documente prevăzute în hotărîrea adunării creditorilor).
Procesul-verbal al adunării creditorilor cu toate anexele se depune de către administratorul insolvabilităţii/lichidator sau de către persoana care a convocat adunarea, la dosarul cauzei în termen de 7 zile lucrătoare de la data adunării creditorilor.
6. PROCEDURA DE CONTESTARE A DECIZIILOR ADUNĂRII CREDITORILOR
Cine poate anula:
Potrivit art. 59 (1). Hotărîrea adunării creditorilor poate fi anulată doar de către instanţa de insolvabilitate.
Conform art. 54 alin. (2) din Legea insolvabilității nr. 149 din 29 iunie 2012, atribuţiile exclusive ale adunării creditorilor nu pot fi transmise unor alte organe sau persoane.
Astfel, limitele competenței adunării creditorilor sunt stabilite în mod clar prin norma precitată; iar competența de anulare a hotărârilor adoptate este conferită anume instanței de insolvabilitate. Complementar se reține și că, conform art. 58 alin. (12) din Legea insolvabilității nr. 149 din 29 iunie 2012, hotărîrea adunării creditorilor intră în vigoare la data anunţării rezultatului votării, dacă legislaţia în vigoare sau hotărîrea adunării nu prevede un alt termen de intrare a ei în vigoare. Hotărîrile adoptate de adunarea creditorilor sînt obligatorii pentru administratorul insolvabilităţii/lichidator, pentru reprezentantul debitorului şi membrii comitetului creditorilor, pentru toţi creditorii, atît cei prezenţi, cît şi cei care au lipsit de la adunare.
Prin urmare, în condițiile în care hotărârea adunării creditorilor intră în vigoare la data anunțării rezultatului votării, rezultă că devine obligatorie pentru participanții la procesul de insolvabilitate, după cum au fost enumerați. Din această perspectivă intervine necesitatea de certitudine juridică în executarea sa; aceeași certitudine fiind asigurată de lege prin stabilirea clară a modalității și temeiurilor de contestare, precum și a subiecților cu drept de acțiune în acest sens.
Stabilirea competenței exclusive a instanței de insolvabilitate de anulare a hotărârilor adunării creditorilor este importantă, iar o altă interpretare nu se justifică prin prisma principiului securității raportului juridic. Or, în caz contrar, procesul de insolvabilitate ar căpăta un grad pronunțat de incertitudine, iar limitele dintre legalitatea hotărârilor adoptate de organele creditorilor – în privința cărora instanța este investită cu competențe, și marja discreționară pe care o dețin organele creditorilor în privința chestiunilor de oportunitate ce caracterizează procesul de insolvabilitate, ar fi neclare.
După cum am văzut și în împuternicirile adunării creditorilor, dar și reieșind din importanța acesteia, adunarea creditorilor nu poate să-și anuleze propriile decizii.
Cine poate cere:
- administratorul insolvabilităţii/ lichidatorul
- reprezentantul debitorului,
- creditorii care:
b) nu au fost admişi la adunare fără temei legal sau nu au fost înştiinţaţi în modul stabilit de prezenta lege despre data, ora şi locul adunării;
c) sînt lezaţi în drepturi printr-o hotărîre asupra unei chestiuni care nu figura pe ordinea de zi a adunării creditorilor sau prin faptul că adunarea a avut loc fără cvorumul stabilit de lege, cu încălcarea cotelor de voturi.
Aici e important de amintit despre drepturile creditorilor care pot participa la adunarea creditorilor și din care dervă faptul, că poate solicita anularea hotărîrii adunării creditorilor doar creditorul căruia i s-a validat cu titlu definitiv sau cu titlu provizoriu o creanță și
- a participat la adunarea creditorilor dar a votat împotrivă hotărîrii pe care o contestă, fie
- a participat la adunarea creditorilor dar pe ordinea de zi nu figura chestiunea asupra căruia adunarea a luat hotărîrea pe care o contestă, fiind lezat prin această hotărîre, fie
- nu a participat la adunarea creditorilor, dar nu a fost informat în modul stabilit de lege despre data, ora şi locul adunării, fie
- nu a participat la adunarea creditorilor, dar nu a fost admis să participe fără temei legal, fie;
Creditorul căruia nu i s-au validat creanțele, creditorul căruia i s-au validat creanțele dar nu a participat la adunarea creditorilor fiind in mod legal înștiințat sau admis nu poate contesta hotărîrea adunării creditorilor.
E important de atras atenția si asupra următoarelor. Conform art. 57 alin. (12) din Legea insolvabilității nr. 149 din 29 iunie 2012, la adunarea creditorilor, votarea se face după principiul „un leu creanţă validată este egală cu un vot”. Asupra fiecărei chestiuni puse la vot, creditorul poate vota „pentru” ori „împotrivă”. Voturile creditorilor care nu sînt exprimate în nici una dintre variantele de votare prevăzute se vor considera voturi exprimate „împotrivă”. La votarea hotărîrilor participă numai creditorii cu drept de vot în problemele respective.
Din prevederile citate rezultă că, în cadrul adunării creditorilor, voturile creditorilor care nu sunt exprimate în nici una dintre variantele de votare prevăzute se vor considera voturi exprimate „împotrivă”. Astfel, abținerea de la vot nu se circumscrie în nici una dintre variantele de votare prevăzute – adică „pentru” ori „împotrivă”, ceea ce echivalează cu votul împotriva hotărârii adoptate.
Astfel, votul abținut se consideră împotrivă, iar creditorul care s-a abținut de la vot va putea contesta hotărîrea adunării creditorilor.
Motivele pentru anulare:
Conform art. 59 alin. (1) din Legea insolvabilității nr. 149 din 29 iunie 2012, hotărîrea adunării creditorilor poate fi anulată de instanţa de insolvabilitate pentru:
încălcări de procedură, și
ilegalitate.
După cum urmează din prevederile legale citate, instanța de insolvabilitate poate anula hotărârile adoptate de adunarea creditorilor la cererea administratorului insolvabilităţii (lichidatorului) și a reprezentantului debitorului dacă se invocă încălcări de procedură.
După cum urmează din prevederile legale citate, instanța de insolvabilitate poate anula hotărârile adoptate de adunarea creditorilor la cererea creditorilor îndreptăţiţi de lege pentru motive de ilegalitate.
Legiuitorul a statuat clar, că întrucît hotărîrile adunării creditorilor sunt obligatorii pentru creditori, iar potrivit prevederilor legale, în cadrul procedurii de insolvabilitate toate acțiunile administratorului insolvabilității/lichidatorului cît și a oricăror participanți sunt îndreptate spre satisfacerea cît mai eficientă a creanțelor creditorilor, administratorul insolvabilității/lichidatorul și reprezentantul debitorului pot cere anularea hotărîrilor doar dacă nu s-a respectat procedura de convocare sau petrecere a adunării creditorilor, lăsînd legalitatea și oportunitatea acestora la discreția creditorilor.
Respectiv doar creditorii pot cere instanței verificarea legalității unei sau altei decizii a adunării creditorilor.
Printre altele, instanța de judecată poate menține și hotărîri ale adunării creditorilor, care chiar dacă nu reies direct din lege, dar le consideră că corelează cu scopul și principiile procesului de insolvabilitate.