Rezumatul modificărilor articolelor 1-132 (Partea 1)
17 aug 2020
Rezumat prima parte modificări (art. 1 – 132 Legea insolvabilității)
-
Incapacitatea de plată este prezumată în cazul în care debitorul este în întârziere de plată mai mult de 60 de zile.
-
A fost inclusă noțiunea de ”Contract de investire în construcția locuinței”.
-
S-a introdus dreptul administratorului de a primi credite - finanțări post-intentare.
-
S-a introdus prin lege registrul cauzelor de insolvabilitate care va trebui elaborat de Guvern în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.
-
Hotărârea de intentare a procedurii de insolvabilitate nu poate fi suspendată de instanța de recurs.
-
La depunerea cererii de către debitor acesta va anexa: Dovada notificării membrilor debitorului sau probe care confirmă imposibilitatea notificării, chiar dacă a fost depus un efort rezonabil.
-
Avizul Serviciului Fiscal a fost substituit cu Dovada notificării Serviciului Fiscal de Stat despre intenția de a depune cerere introductivă.
-
S-a exclus obligatia de a audia debitorul la depunerea cererii introductive.
-
Dacă debitorul depune cerere introductivă, instanţa examinează cererea, în cel mult 20 zile lucrătoare (in loc de 10).
-
Încheierea privind restituirea fără examinare a cererii introductive poate fi atacată cu recurs.
-
Dacă debitorul a depus cerere introductivă va trebui să prezinte probe care confirmă imposibilitatea anexării tuturor actelor…???
-
S-a concretizat competența administratorului provizoriu, și atribuțiile administratorului statutar în perioada provizorie.
-
S-a inclus noțiunea dreptului de administrare - constă în dreptul de a-și conduce activitatea, de a-și administra bunurile și de a dispune de acestea.
-
Curgerea dobânzilor la creanțele garantate continuă permanent pe parcursul procedurii.
- Peste tot zile lucrătoare s-a substituit cu zile calendaristice. Respectiv notificările în perioada provizorie trebuie făcute în 10 zile calendaristice.
- S-a stabilit clar cum debitorul urmează să-și demonstreze capacitatea de plată:
- prin prezentarea probelor care confirmă că el a executat obligațiile;
- sau că există o acțiune civilă în legătură cu această obligatie;
- ori că obligația poate fi stinsă prin compensare cu o obligație într-un cuantum egal sau mai mare.
- S-a concretizat, că perioada de observație se întrerupe, iar instanța adoptă din oficiu o hotărâre de intentare a procedurii de insolvabilitate dacă debitorul nu contestă prin referință, că este în stare de insolvabilitate și își exprimă intenția de a-și restructura activitatea, obligându-l să prezinte un plan al procedurii de restructurare.
- De atras atenția - Dispozitivul hotărârii de intentare a procedurii de insolvabilitate va conține datele prevăzute la art.34 alin.(4) si (5) și se remite spre publicare de către administrator în termen de 2 zile lucrătoare din data adoptării, conform art. 7. – va trebui de solicitat de la instanțe să indice anume aceasta prevedere: se obligă administratorul să remită spre publicare NU să publice...
- Hotărârea de intentare a procedurii de insolvabilitate poate fi atacată cu recurs și de către orice creditor.
- În cazul cesiunii creanței, subrogarea în drepturi se va face de către administratorul insolvabilității în termen de 5 zile de la primirea solicitării.
- Este pevedere expresă că Încheierile emise conform art. 48 (separarea) pot fi atacate cu recurs.
-
S-a inclus art 481 - Separarea bunurilor imobile construite în baza contractelor de investire în construcția de locuințe.
-
S-a concretizat noțiunea de creanțe garantate sau creditori garantați:
-
Pâna la validarea creanțelor, va trebui de evaluat bunurile art.108 (5). La validarea creanțelor, creanâele creditorilor garantați vor fi incluse garantate în limita valorii bunurilor, diferența vor fi creanțe chirografare;
-
Cel ce are un drept de retenție a bunului (art. 960-964 Cod Civil - cel care este dator să remită sau să restituie un bun poate să-l reţină atâta timp cât creditorul nu-l despăgubeşte pentru cheltuielile necesare şi utile pe care le-a făcut pentru acel bun şi pentru prejudiciile pe care bunul le-a cauzat);
-
Vânzătorul care este garantat cu rezerva dreptului de proprietate (rezerva proprietății) (art. 1171, 1191-1994 Cod Civil - Atunci când, într-o vânzare-cumpărare cu plata prețului în rate, obligația de plată este garantată cu rezerva dreptului de proprietate (rezerva proprietății), cumpărătorul dobândește dreptul de proprietate la data plății ultimei rate din preț);
-
creanțelor persoane fizice, rezultate din contracte de investire, cu excepția creanțelor de restituire a sumelor dacă cere separarea.
-
S-a concretizat rangul de prioritate între creanțele garantate - momentul înregistrării garanției – primul venit-primul servit.
-
Pentru prima data s-a dat statut creditorilor ipotecari în procedura debitorului ipotecar - creditorul gajist va putea doar cere valorificarea bunurilor conform art. 81, 130-132, fără dreptul de a participa la adunări și alte drepturi.
-
Adunarea creditorilor nu poate fi convocată pentru zilele de sâmbătă și duminică, de sărbători nelucrătoare.
-
Modificare convocarea adunărilor - Informația despre PRIMA adunare a creditorilor se expediază fiecărui creditor cu aviz, despre convocarea următoarelor adunări informația se publică în registru…
-
Daca creditorii cer convocarea adunării creditorilor Administratorul în 5 zile este obligat să adopte o:
-
hotărâre privind convocarea adunării creditorilor sau,
-
hotărârea privind refuzul de a o convoca, DOAR dacă cererea nu include chestiuni ce urmează a fi incluse în ordinea de zi. Refuzul se contestă.
-
Buletinul de vot prin corespondență se semnează de către creditor sau reprezentantul lui – s-a exclus autentificarea notarială.
-
Lista creditorilor NU se mai confirmă de instanța de insolvabilitate, se întocmește în temeiul ultimul tabel consolidat.
-
Deja creditorii chirografari de rang inferior AU drept de vot.
-
La adunare, creditorii garantați votează referitor la bunurile grevate în favoarea sa.
-
Comitetul creditorilor, instituit de instanță, nu are dreptul să aprobe încheierea actelor de proporții.
-
S-a exclus numărul limită de întreprinderi pe care le poate avea în administrare administratorul autorizat. Însă după cea de-a 11-a întreprindere administratorul va comunica creditorilor despre acest fapt, iar creditorii vor decide a desemna administratorul propus sau a propune instanței denumirea altui administrator.
- S-au inclus, pentru administrator, două atribuții suplimentare: de a solicita credite și de a intenta acțiuni de încasare a datoriilor.
- S-a inclus expres dreptul comitetului creditorilor sau, a adunării creditorilor, după primul an de la emiterea hotărârii de intentare să decidă reducerea cuantumului onorariului fix dar nu mai jos decât coeficientul minim de multiplicare.
- Instanța poate destitui administratorul/ lichidatorul din oficiu doar dacă:
- administratorul se află în conflict de interese cu orice parte în proces. Conflict de interese conform articolului 29 Legea AA constituie:
1) relaţia de rudenie, pe linie dreaptă sau colaterală, dintre administrator și judecătorul care administrează procesul de insolvabilitate, indiferent de gradul de rudenie (ex. Sunt rude în linie dreaptă tatăl, fiul, nepotul de fiu. Rudenie in linie colaterală – cei ce au un părinte comun. Astfel, de exemplu, fraţii între ei, verii primari între ei);
2) relaţia de căsătorie între administrator și un judecător al instanţei de judecată care administrează procesul de insolvabilitate sau relaţia de afinitate până la gradul patru inclusiv;
3) răspunderea subsidiară sau solidară a administratorului și a debitorului; Afinitatea este legătura unuia dintre soţi cu rudele celuilalt (între ginere şi socri, între cumnaţi). Ea nu există între rudele unui soţ şi rudele celuilalt soţ (între cuscri) (gradul de rudenie se stabileşte după numărul de naşteri: fiul şi tatăl sunt rude de gradul întâi, nepotul de fiu cu bunicul sunt rude de gradul al doilea, unchiul şi nepotul de frate – de gradul al treilea, verii primari – de gradul al patrulea).
4) statutul de creditor sau de debitor al administratorului în raport cu debitorul insolvabil;
5) statutul de asociat, administrator, membru al organului de conducere al debitorului insolvabil, deținut de administrator în ultimii 3 ani până la intentarea procesului de insolvabilitate;
6) statutul de consilier juridic, avocat, auditor sau de contabil al debitorului insolvabil, deținut de administrator în ultimii 3 ani până la intentarea procesului de insolvabilitate;
7) statutul de consilier juridic, avocat, auditor sau contabil al unuia dintre creditori, deținut de administrator în ultimul an până la intentarea procesului de insolvabilitate;
8) statutul de consilier juridic, avocat, auditor sau contabil al unuia dintre debitorii debitorului insolvabil, deținut de administrator în ultimul an până la intentarea procesului de insolvabilitate.
b) administratorul/lichidatorul cade sub incidenţa prevederilor de incompatibilitate şi/sau a restricţiilor prevăzute de lege: art.68 (LI Exercitarea atribuţiilor de administrator/lichidator este compatibilă cu activitatea de avocat, de consilier juridic, de expert contabil, de contabil autorizat, de evaluator, auditor financiar, arbitru, mediator, de conciliator şi de expert financiar). În rest suntem incompatibili. Restricții: potrivit art. 86 LI în procesul de insolvabilitate intentat la cererea creditorilor, persoanele indicate la art. 247 nu pot fi: administrator/lichidator într-un proces de insolvabilitate.
c) activitatea administratorului a fost suspendată sau a încetat.
39. Destituirea poate avea loc doar la cererea comitetului sau adunării creditorilor (administrația publică exclus).
40. Dreptul de a cere anularea înregistrării gajului în ultimele 4 luni de până la intentarea procedurii a fost exclusă.
41. Creditorul garantat poate solicita valorificarea gajului înainte de expirarea celor 180 de zile din data intentării procedurii și în cazul:
a) intrării în faliment înainte de expirarea celor 180 zile;
b) bunul grevat nu este esențial pentru restructurarea cu succes a debitorului ori pentru vânzarea afacerii debitorului. Totodată pe perioada de 180 zile dobânda se calculează și se adauga la creanțele validate.
42. Dreptul de opțiune al administratorului la executarea contractelor debitorului a fost modificat esențial.
43. La rezilierea de către administrator a contractelor de locațiune sau de arendă cealaltă parte nu mai poate cere repararea prejudiciului legat de desfacerea contractelor înainte de termen.
44. Articolul 96 ce reglementa raporturile legate de contractual colectiv de muncă a fost abrogat total.
45. Articolul 104 – anularea actelor juridice a fost substanțial modificat:
a) pot solicita anularea actelor cât administratorul/ lichidatorul, atât și orice creditor cu acordul administratorului/lichidatorului. Dacă administratorul nu dă acordul, acesta se va cere de la instanță;
b) actele pasibile anulării, sunt cele încheiate în ultimii 2 ani (nu 3);
c) s-a inclus intenția ”de a împiedica, a întârzia sau a complica posibilitatea de stingere a creanțelor creditorilor”
d) transferurile de bunuri de la debitor către un creditor, care au avut ca efect creșterea sumei pe care creditorul ar urma să o primească - se referă la ultimele 6 luni (nu 4);
e) acordarea gratuită a unui gaj, ipoteci, alte garanții în ultimele 6 luni (nu 4). De asemenea nu contează dacă creanțele au ajuns sau nu la scadență ;
f) pentru creanțele acționarilor sau asociaților debitorului – termenul de acordare gratuită a gajului, ipotecii, alte garanții pasibil anulării este de ultimele 24 luni ;
g) nu pot fi anulate transferurile de bunuri efectuate prin licitații publice, concursuri și prin alte selecții competitive ;
46. S-a instituit termen de solicitare a anularii actelor (art. 104) - 6 luni de la data în care s-a aflat sau trebuia să se afle despre temei, dar nu mai târziu de 12 luni de la intentarea procedurii ;
47. Articolul 105 LI - Anularea unor acte juridice încheiate cu persoanele afiliate deasemenea a fost modificat esențial:
a) poate introduce în instanță acțiuni administratorul/ lichidatorul sau oricare creditor care are interes legitim, cu acordul administratorului/lichidatorului. Dacă administratorul nu dă acordul, acesta se va cere de la instanță;
b) s-a extins cercul de persoane considerate afiliate (soțul, rudele și afinii de gradul întâi și doi ale asociaților, acționarilor, asociați în comandită ce dețin cel putin 20 % din capital, cu soțul acestor rude și afini; cu persoana juridică în care persoanele indicate mai sus și/sau persoanele afiliate acestora dețin mai mult de 20% din capitalul social sau drepturile de vot, fie sunt membri ai organului de conducere);
48. De asemenea s-a instituit termen pentru adresarea în instanță: 6 luni de la data în care s-a aflat sau trebuia să se afle despre temei de anulare, dar nu mai târziu de 12 luni de la intentarea procedurii.
49. S-a stabilit clar, că actele încheiate de persoanele afiliate în termen de 12 luni până la intentarea procesului de insolvabilitate, sunt prezumate, a fi în dauna intereselor creditorilor. Sarcina probației le aparține.
50. Cât hotărârile emise în temeiul art. 104 atât și art. 105 pot fi contestate de orice parte interesată nu doar de administrator/lichidator.
51. S-a indicat clar, că inventarul masei este întocmit doar de administrator în care se va indica valoarea de bilanț dacă e posibil de verificat și valoarea de piață în temeiul raportului de evaluare efectuat de un evaluator angajat de administrator (anterior era indicată de o comisie de inventariere constituită de administratorul insolvabilităţii/lichidator din reprezentanţi ai creditorilor sau din specialişti/ experţi în domeniu, în prezenţa debitorului). Încă o dată se accentuează clar, că evaluarea bunurilor are loc imediat după intentarea procedurii de insolvabilitate (nu trecerea în faliment).
52. Este important de analizat modificările ce țin de evaluare bunurilor:
a) evaluarea este efectuată de un evaluator angajat de administrator ;
b) despre evaluare se notifică creditorii ;
c) creditorii în termen de 5 zile pot formula obiecții la raportul de evaluare în instanță ;
d) instanța examinează obiecțiile și, fie le admite sau le respinge, fie dispune o altă evaluare, după care omologhează unul din cele 2 rapoarte de evaluare. Instanța este în drept să citeze evaluatorul să răspundă obiecțiilor formulate de creditori.
53. S-a exclus obligația păstrării bijuteriilor și a hârtiilor de valoare în bănci.
54. Și mai importante sunt modificările ce țin de valorificarea bunurilor:
a) s-a exclus posibilitatea vânzării bunurilor la expirarea a doi ani de la trecerea în faliment fără acordul comitetului sau adunării creditorilor ;
b) s-a exclus posibilitatea de a scădea prețul până la 0 ;
c) s-a stabilit clar, că prețul de start la licitație este prețul de piață din raportul de evaluare ;
d) prețul de start, modul și metoda sunt stabilite de către comitetul sau adunarea creditorilor;
e) dacă la prima licitație bunuile nu s-au vândut, lichidatorul va convoca adunarea sau comitetul creditorilor pentru a aproba prețul de start pentru licitația repetată;
f) dacă bunurile nu se vor vinde la licitația repetată cu strigare, acestea vor fi scoase la licitația cu reducere;
g) la licitația cu reducere, prețul se scade până la 50 %. Reducerea sub acest procent va avea loc doar cu acordul expres al adunării sau comitetului creditorilor;
h) dacă există asupra bunului un drept de preemțiune, acesta se va vinde respectându-se aceste drepturi de preemțiune ;
i) anunțul despre licitație se publică în registrul cauzelor de insolvabilitate dar și într/un ziar local unde se află bunurile ;
j) dacă bunurile vândute sunt suficiente pentru stingerea creanțelor și a cheltuielilor masei, lichidatorul poate înceta vânzarea celorlalte bunuri, lăsând acest drept debitorului ;
k) s-a stabilit expres, că dacă un ofertant în licitațiile anterioare nu și-a executat obligațiile, nu va mai putea participa la alte licitații ;
l) Nu pot participa la licitaţie : lichidatorul sau organizatorul licitaţiei, judecătorii instanţei de insolvabilitate, și nici rudele și afinii de gradul întâi și doi ai acestora și soții acestor rude și afini.
55. S-a accentuat că ”Bunurile înstrăinate de administratorul insolvabilității/lichidator în exercițiul atribuțiilor sunt libere, de orice grevare, precum ipotecă, garanție reală mobiliară, rezervă a proprietății sau alt drept de retenție de orice fel, ori măsuri asigurătorii și contin garanție contra evicțiunii”.
56. S-a extins noțiunea de valorificare – poate avea loc și în bază de concurs, prin transferul lor în gestiune, arendă, locațiune, uzufruct, administrare fiduciară și sub alte forme de transmitere a drepturilor de folosință și/sau de posesiune asupra lor.