Particularitățile insolvabilității asociațiilor de economii și împrumut
24 may 2022Noțiune, scopul, principiile şi particularităţile activităţii asociaţiilor de economii şi împrumut
Asociaţie de economii şi împrumut (în continuare asociaţie) reprezintă o organizaţie necomercială cu statut juridic special, constituită benevol de persoane fizice şi juridice, asociate pe principii comune, care acceptă de la membrii săi depuneri de economii, le acordă acestora împrumuturi, precum şi alte servicii financiare, în conformitate cu categoria licenţei pe care o deţine.
Particularitățile insolvabilității asociațiilor de economii și împrumut
Examinarea insolvabilităţii și excepţiile aplicării Legii insolvabilității în cazul asociaţiilor de economii şi împrumut sunt reglementate de art.245 și art.246 din Legea insolvabilității nr.149 din 29.06.2012.
Astfel, potrivit art.245 din Legea insolvabilității,
(1) Cererea introductivă privitoare la insolvabilitatea unei asociaţii de economii şi împrumut poate fi depusă de asociaţia de economii şi împrumut debitoare, de creditorii chirografari şi de Comisia Naţională a Pieţei Financiare.
(2) La examinarea cauzelor de insolvabilitate a asociaţiilor de economii şi împrumut, participarea reprezentantului Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare este obligatorie.
Conform art. 246 din Legea insolvabilității,
(1) Prin derogare de la prevederile art. 43, creanţele din depunerile de economii ale membrilor asociaţiilor de economii şi împrumut se atribuie rangului al doilea al creanţelor chirografare.
(2) Calcularea dobînzilor la obligaţiile asociaţiei de economii şi împrumut aflate în proces de insolvabilitate se întrerupe.
(3) Complexul patrimonial al asociaţiei de economii şi împrumut poate fi vîndut în cadrul procesului ei de insolvabilitate doar unei asociaţii de economii şi împrumut care întrunește următoarele condiții:
a) deţine categoria de licenţă, eliberată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, corespunzătoare serviciilor care urmează a fi prestate în urma preluării complexului patrimonial;
b) asigură respectarea normelor de prudenţă financiară atît înainte de cumpărarea complexului patrimonial, cît şi după aceasta;
c) există acordul cumpărătorului de a-şi asuma obligaţiile ce reies din contractele încheiate de asociaţia insolvabilă, valabile la data începerii procedurii de insolvabilitate.
Raportând dispoziile legale enunțate privind examinarea insolvabilităţii și excepţiile aplicării Legii insolvabilității în cazul asociaţiilor de economii şi împrumut la etapele clasice a unui proces de insolvabilitate, distingem următoarele etape.
Depunerea cererii introductive
Cererea introductivă privind insolvabilitatea unei asociaţii de economii şi împrumut poate fi depusă de:
- asociaţia de economii şi împrumut debitoare în condițiile art.13,14,16 și 17 din Legea insolvabilității cu informarea prealabilă a Comisiei Naţională a Pieţei Financiare
- creditorii chirografari în condițiile art. art.18-20 din Legea insolvabilității
- Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Admiterea spre examinare a cererii introductive
Procedura este generală reglementată de art. art. 21-24 din Legea insolvabilității. Astfel, prin încheierea de admitere spre examinare a cererii introductive, instanța de insolvabilitate dispune punerea sub observație a debitorului, desemnarea administratorului provizoriu și aplică măsurile de asigurare conform art. 24 din Legea insolvabilității.
În contextul notificării aplicării masurilor de asigurare conform art.26 din Legea insolvabilității, este important de reținut, că în cazul în care cererea introductivă privind insolvabilitatea unei asociaţii de economii şi împrumut este depusă de creditorii chirografari, administratorul provizoriu în mod obligatoriu trebuie să notifice și Comisia Naţională a Pieţei Financiare ca autoritate de supraveghere.
În perioada de observație administratorul provizoriu își va exercita atribuțiile în conformitate cu art.25 (statutul şi competenţa administratorului provizoriu), art.26 (notificarea aplicării măsurilor de asigurare), art.27 (executarea măsurilor de asigurare și prezentarea raportului cu privire la executarea măsurilor de asigurare) și art.29 (întocmirea tabelului preliminar al creanţelor) din Legea insolvabilității.
În contextul notificării aplicării masurilor de asigurare conform art.26 din Legea insolvabilității, este important de reținut, că în cazul în care cererea introductivă privind insolvabilitatea unei asociaţii de economii şi împrumut este depusă de creditorii chirografari, administratorul provizoriu în mod obligatoriu trebuie să notifice și Comisia Naţională a Pieţei Financiare.
Judecarea cererii introductive
După judecarea cererii introductive, instanța de insolvabilitate adoptă una din următoarele hotărîri:
- să constate insolvabilitatea debitorului şi să intenteaze procesul de insolvabilitate;
- să constate insolvabilitatea debitorului şi să intententeze procedură simplificată a falimentului;
- să respingă cererea introductivă şi să refuze intentarea unui proces de insolvabilitate faţă de debitor.
Totodată, instanţa de insolvabilitate poate dispune, prin încheiere, încetarea procesului judiciar în cazul încheierii unei tranzacţii sau al retragerii cererii introductive precum şi în alte condiţii stabilite de lege.
Efectele intentării procesului de insolvabilitate sau procedurii falimentului simplificat față de asociaţiile de economii şi împrumut
Efectele intentării procesului de insolvabilitate sau procedurii falimentului simplificat față de asociaţiile de economii şi împrumut și situația raporturilor preexistente sunt generale și reglementate de art.74-103 din lege, cu următoarele excepții:
- La examinarea cauzelor de insolvabilitate a asociaţiilor de economii şi împrumut, participarea reprezentantului Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare este obligatorie. Astfel, prin notificarea adresată Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare privind intentarea procesului de insolvabilitate sau procedurii falimentului simplificat față de asociaţiile de economii şi împrumut administratorul insolvabilității / lichidatorului urmează să solicite, în conformitate cu art.245 alin.(2) desemnarea unui reprezentant pentru a partcipa la examinarea cauzei de insolvabilitate.
- Conform art.246 alin.(2), calcularea dobînzilor la obligaţiile asociaţiei de economii şi împrumut aflate în proces de insolvabilitate se întrerupe.
Înaintarea, validarea și modul de executare a creanțelor
Procedura și termenii de înaintare, verificare, întocmire a tabelului definitiv, validare și contestare a creanțelor, repunere în termen a cererilor de admitere a creanțelor în cadrului proceselor de insolvabilitate a asociaţiilor de economii şi împrumut sunt generale și reglementate de art. art.140-145 din Legea insolvabilității.
Referitor la modul de executare a creanțelor, excepția este prevăzută la art.246 alin.(1) din lege, care stabilește că, prin derogare de la prevederile art. 43, creanţele din depunerile de economii ale membrilor asociaţiilor de economii şi împrumut se atribuie rangului al doilea al creanţelor chirografare.
Valorificarea masei debitoare și distribuirea produsului rezultat
Procedura de valorificare a masei debitoare și distribuire a produsului rezultat în cadrul procesului de insolvabilitate a asociaţiilor de economii şi împrumut este generală și prevede următoarele etape:
- Inventarierea mesei debitoare;
- Evaluarea bunurilor din masa debitoare;
- Vînzarea masei debitoare prin metodele stabilite de Legea insolvabilității (licitații, prin concurs, prin negocieri directe, vînzarea asociației ca complex patrimonial)
- Distribuirea produsului rezultat.
În contextul vînzării asociației ca complex patrimonial este de reținut, că la art.246 alin.(3) sunt stabilite următoarele excepții:
Complexul patrimonial al asociaţiei de economii şi împrumut poate fi vîndut în cadrul procesului ei de insolvabilitate doar unei asociaţii de economii şi împrumut care întrunește următoarele condiții:
- deţine categoria de licenţă, eliberată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, corespunzătoare serviciilor care urmează a fi prestate în urma preluării complexului patrimonial;
- asigură respectarea normelor de prudenţă financiară atît înainte de cumpărarea complexului patrimonial, cît şi după aceasta;
- există acordul cumpărătorului de a-şi asuma obligaţiile ce reies din contractele încheiate de asociaţia insolvabilă, valabile la data începerii procedurii de insolvabilitate.
Notă: Respectarea normelor de prudenţă financiară este reglementată prin HOTĂRÎREA CNPF Nr.17/8 din 30.04.2008 privind aprobarea Normelor de prudenţă financiară a asociaţiilor de economii şi împrumut.
Încetarea procesului de insolvabilitate
Procedura de încetare a procesului de insolvabilitate intentat față de asociaţiile de economii şi împrumut este generală și reglementată de art.175-181 din Legea insolvabilității.
Reglementarea activității asociaţiilor de economii şi împrumut
- L E G E A nr.139-XVI din 21.06.2007 asociaţiilor de economii şi împrumut
- HOTĂRÎREA CNPF Nr.17/8 din 30.04.2008 privind aprobarea Normelor de prudenţă financiară a asociaţiilor de economii şi împrumut
- HOTĂRÎREA CNPF nr.44/8 din 08.10.2009 privind aprobarea Instrucţiunii cu privire la raportarea asociaţiilor de economii şi împrumut
- HOTĂRÎREA CNPF nr.16/3 din 27.03.2015 cu privire la aprobarea Regulamentului privind fondul de lichidităţi al asociaţiilor de economii şi împrumut
- REGULAMENTUL cu privire la exigenţele faţă de administratorii asociaţiilor de economii şi împrumut (Anexa la Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr.63/6 din 25.12. 2007)
- REGULAMENTUL cu privire la eliberarea avizului pentru înregistrarea de stat a asociaţiilor de economii şi împrumut (Anexă la Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 15/11 din 17 aprilie 2008
Autor de text: Administrator Autorizat Popa Lilian