Despre insolvabilitate, despre antreprenorii în criză și despre impactul și ajutorul CNI ,,MOLDINSOLV”?

17 jun 2024
Despre insolvabilitate, despre antreprenorii în criză și despre impactul și ajutorul CNI ,,MOLDINSOLV”?

Interviu cu Irina Selevestru- Președinte al Centrului Național de Instruire MOLDINSOLV

 1. Irina, în primul rând, de ce MOLDINSOLV și de unde denumirea MOLDINSOLV?

Antreprenorialul in Republica Moldova în sensul adevărat al cuvântului a început acum 10-15 ani să se dezvolte, deși și acum antreprenorul ce se avântă în business nu în total înțelege care sunt calitățile de care trebuie să dispună pentru a fi de succes. Antreprenorul încă nu înțelege că pentru a avea succes trebuie să fie cu un pas înainte. Pentru a fi cu un pas înainte trebuie tot timpul să se instruiască, să se informeze să învețe ceva nou. Antreprenoriatul nu este numai despre succes, despre independență, despre bani mulți și lucruri scumpe. Antreprenorialul vine la pachet cu muncă multă, riscuri înalte și sigur situații de eșec care ar putea apărea sau au apărut. Este stăpân pe situație cel ce cunoaște informația... Dar despre asta mai tărziu.

Odată cu apariția afacerilor, este logic să apară mai multe meserii legate de modul în care acestea sunt gestionate, modul în care se realizează capacitatea de marketing și, desigur, meserii care se pricep la managerierea situației de criză sau chiar de lichidare a unei afaceri neprofitabile. Așa, prin Legea nr. 161 din 18 iulie 2014 a fost creată instituția administratorului autorizat, persoana ce se ocupă de managerierea întreprinderilor în criză. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 231-237 din 15 august 2014 și a intrat în vigoare la data de 14 februarie 2015. În anul 2015, fiind și eu administrator autorizat, am zis că un manager anticriză are nevoie tot timpul de cunoștințe noi, de instrumente noi pe care le poate propune antreprenorilor, respectiv de instruiri. Așa, împreună cu câțiva colegi am instituit Centrul de instruire în insolvență care era destinat instruirii administratorilor autorizați, adică managerilor anticriză. Ulterior am decis să extindem serviciile pentru mai multe persoane deoarece o insolvabilitate sau o criză financiară nici o dată nu se referă doar la o singură persoană, ea atinge, ca regulă, interesele unui grup mai mare: debitor (familia lui), creditori, statul, salariați. Astăzi CNI MOLDINSOLV instruiește antreprenori, instituții publice, startup-uri și nu doar în domeniul crizelor financiare, dar începînd cu inițierea afacerii și până la dezvoltarea ei. Dar de fapt este singurul Centru de instruire care acordă informații și instruiri despre insolvabilitate, lichidare și restructurarea afacerii.

2. De ce MOLDINSOLV? Legea care reglementează restructurarea, insolvabilitatea și lichidarea afacerii este legea insolvabilității, respectiv centrul a devenit MOLDINSOLV:

Dacă sincer, am mai listat prin internet și am văzut multe instruiri în domeniul inițierii unei afaceri, modalitatii de lansare a afacerii, resurselor, umane, contabilitate, planificare dar nu am mai văzut cursuri despre cum gestionez o criză financiară, ce remedii acordă legislația antreprenorilor insolvabili, cum cineva își poate recupera o datorie de la o intreprindere aflată în faliment, cum mă comport sau ce trebuie să știu dacă debitorul meu a intrat in faliment...etc. Aceste teme nu sunt de interes sau nu sunt cunoscute de alți prestatori de servicii?

Asta încercam să spun. Este foarte puțină informație despre cum antreprenorii urmează să gestioneze o criză financiară sau cum pot ei să-și păstreze afacerea și să o renască dintr-o situație financiară dificilă sau chiar din insolvență. Sunt câteva motive pentru acest fenomen: primul este faptul că businessmanii încă nu s-au învățat să accepte greșelile șial doilea motiv este faptul că businesmanii încă nu s-au învățat să învețe din greșeli. Spre exemplu, pentru a apela la o procedură de restructurare accelerată antreprenorul în primul rând recunoaște că are o problemă, o acceptă și caută soluții împreună cu creditorii. În cele mai dese cazuri lucrurile decurg altfel, antreprenorii chiar dacă întâmpină o problemă fie că se rușinează de existența ei și încearcă singuri să o soluționeze fără a ști că poate apela la remediile legislative pentru ajutor, fie o lasă baltă și întreprinderea intră cu încetul în faliment.

3. Și cu ce servicii vine în ajutor CNI ,,MOLDINSOLV” pentru antreprenori?

CNI ”MOLDINSOLV” vine în primul rând cu ajutor și consultanță pentru tinerii antreprenori care vor sa înceapă o afacere, pentru antreprenorii în dificultate financiară sau în insolvență care vor să-și salveze afacerea și pentru antreprenorii care renunță și decid să-și lichideze businessul. În ce constau aceste servicii? În primul rând oferă instruiri, traininguri pentru antreprenori – acum ajungem la citata: ” E stăpân pe situație cel ce cunoaște informația”. MOLDINSOLV ajută antreprenorii să cunoască informațiile despre inițierea afacerii, despre dezvoltarea afacerii inclusiv și despre soluțiile și remediile care pot fi aplicate în caz de criză. Sigur MOLDINSOLV vine si cu servicii individuale cum ar fi evaluarea situației financiare, dezvoltarea unui plan de restructurare, negocierea planului de restructurare cu creditorii în cadrul procedurilor accelerate de restructurare, expertizarea planurilor de restructurare și asistența în cadrul proceselor de insolvabilitate inițiate.

4. De ce nu aș apela la alte companii? O primă oportunitate am înțeles: este unica pe piață care acordă servicii, consultanță și traininguri în domeniul crizelor din afaceri. De ce MOLDINSOLV?

Cred că toți sunt de acord că echipa MOLDINSOLV este una dintre cele mai puternice echipe în domeniul insolvenței. Fiecare companie își are ”povestea” sa în spate până a ajunge în situație financiară dificilă. Fiecare companie are ”suflet” și pe fiecare o ”doare” situația în care se află. Echipa MOLDINSOLV vine cu abordări personalizate pentru fiecare companie oferind informație profesioniste. CNI MOLDINSOLV colaborează cu numeroase echipe de contabili, auditori, evaluatori, avocați profesioniști respectiv vine cu o expertiză calificată atunci când propune restructurarea sau lichidarea. Prin serviciile personalizate ale echipei MOLDINSOLV, companiile pot beneficia de consiliere adaptată nevoilor lor, inclusiv suport strategic în negocierile cu creditorii. Echipa de traineri oferă de asemenea, o educație valoroasă în managementul financiar, care poate transforma practicile financiare curente și pregăti compania pentru un viitor stabil. Profesionalismul echipei și angajamentul pentru confidențialitatea absolută sunt niște avantaje esențiale ce asigura un proces de restructurare și redresare facil si eficient.

5. Ajung la MOLDINSOLV. La ce mă pot aștepta? Ce pot primi?

Prin intermediul Centrului de instruire, poți primi servicii și resurse pentru ajutorul antreprenorilor în dezvoltarea și gestionarea afacerilor lor. Iată câteva modalități prin care MOLDINSOLV poate ajuta un antreprenor: consultanță personalizată, cursuri, mentorat, acces la resurse și rețele, feedback și evaluare. Prin aceste servicii și resurse, jucam un rol important în sprijinirea dezvoltării și succesului antreprenorilor și afacerilor lor.

6. Ce experiență are echipa CNI ,,MOLDINSOLV” în domeniul consultanței în afaceri și insolvabilitate?

Din echipa MOLDINSOLV fac parte profesioniști care activează în domeniu de peste 20 de ani ca manageri anticriză , iar Centrul de Instruire este pe piață deja de 8 ani (pe 02 august 2024 împlinim 8 ani). Am organizat peste 500 de seminare și am format peste 800 de antreprenori, ceea ce evidențiază profesionalismul nostru și inspiră încredere tinerilor antreprenori să beneficieze de serviciile noastre fără ezitare.

7. Ce cursuri aveți în plan să organizați anul acesta?

Avem planuri mari și pentru anul acesta. Am fondat împreună cu Gheorghe Macovei și Myavvo club.insolv (puteți vedea pe youtube) unde ne-am propus în fiecare săptămână să venim cu discuții despre insolvabilitate care să ajute oamenii să înțeleagă acesta procedură. Ne-am propus să organizăm o conferință internațională cu participarea judecătorilor, practicienilor în insolvență din diverse țări inclusiv din Franța (am cunoscut la un seminar o judecătoare excepțională), Macedonia, Polonia, UK, Ucraina să vorbim despre restructurarea accelerată – o procedură atât de necesară antreprenorilor în situația de astăzi. Ne propunem din toamnă să începem un curs pentru juriști, avocați: insolvabilitatea de la A la Z. Planuri avem multe: scopul nostru este de a informa cât mai multe persoane despre faptul că o criză financiară nu e sfârșitul.. o criză financiară poate fi un început mult mai sigur: depinde cum și ce înveți din eșec.

8. Mulțumesc mult, Irina, pentru acest interviu frumos. Vreau să evidențiez faptul că am adus multe informații utile antreprenorilor. Spuneți ,vă rog, unde vă putem găsi?

Ne puteți găsi accesâend site-ul moldinsolv.md, facebook, instagram tel +373 22 101 601, la adresa electronică moldinsolv@gmail.com, linkedin sau adresa: mun. Chișinău, Republica Moldova, str. Gheorghe Asachi 44, of. 02.
Abordarea teoretică a conceptului de insolvabilitate și a celui de procedură a insolvabilității.

Despre insolvabilitate, despre antreprenorii în criză și despre impactul și ajutorul CNI ,,MOLDINSOLV”?

Despre insolvabilitate, despre antreprenorii în criză și despre impactul și ajutorul CNI ,,MOLDINSOLV”?

Despre insolvabilitate, despre antreprenorii în criză și despre impactul și ajutorul CNI ,,MOLDINSOLV”?

loading ...