Proiect de lege privind modificarea unor acte normative (Codul fiscal – art.5, 24, 69, ș.a.; Legea cu privire la contabilitate și raportare financiară nr.287/15.12.2017 – art.11)
05 feb 2022La data de 01.02.2022 a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova proiectul de lege privind modificarea unor acte normative și anume a Codului fiscal – art.5, 24, 69, ș.a.; Legii cu privire la contabilitate și raportare financiară nr.287/15.12.2017 – art.11. Modificările în cauză, conform notei informative a proiectului menționat, sunt rezultatul multiplelor adresări din partea reprezentanților micului business privind problemele birocratice ce le întâmpină aceştia la desfășurarea activității de întreprinzător. Autorii proiectului au menționat că au fost organizate o serie de întâlniri, cu precădere cu reprezentanții businessului mic și a liberilor profesionişti, propunerile venite din partea acestora reprezentând piatra de temelie a proiectului propus.
Printre principalele prevederi ale proiectului sunt menționate acceptarea bonurilor emise de echipamentele de casă și control în calitate de documente confirmative pentru deducerea cheltuielilor, în cazul plății prin intermediul cardului bancar corporativ. Acceptarea în contabilitate a bonului de casă emis de către echipamentele de casă și control pentru achizițiile cu cardul bancar corporativ reprezintă o modificare simplă, dar care ar oferi o ușurare birocratică semnificativă pentru agenții economici, în special în cazul cumpărăturilor de mică valoare.
Pentru a fi acceptat în calitate de document contabil, cecul emis de ECC va trebui să includă elementele menționate la art. 11 alin. (7) din Legea nr. 287 a contabilității și raportării financiare, cu excepția punctelor d) și g) - caracteristici ce și la moment sunt prezente pe cecuri.
Aceste modificări vor contribui, inclusiv, la echivalarea bonului în formă fizică cu cel in formă electronică, emis de un ECC, pentru a exclude cazurile în care cele electronice ar putea fi desconsiderate pentru probarea operațiunilor economice corespunzătoare, atât în relațiile cu aspecte fiscale, dar și, în general, în cele civile.
Această modificare va fi benefică, în special, pentru consumatorii care procură produse/servicii online și ulterior nu pot folosi chitanța primită online (bonul fiscal electronic) la soluționarea anumitor litigii sau neînțelegeri. Această modificare le va permite să folosească cecul primit electronic la interacțiunea persoanei fizice/agentului economic cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței și alte entități implicate într-un anumit litigiu.
Proiectul mai prevede excluderea sintagmei „L.Ș.” din facturile fiscale și alte documente primare de strictă evidență, cu specificarea expresă că nu este obligatorie aplicarea ștampilei.