Obligația administratorului de a achita publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al Rep. Moldova

28 aug 2020
Obligația administratorului de a achita publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al Rep. Moldova

Articolul elaborat tratează o problemă de maximă actualitate pentru activitatea de zi cu zi a unui administrator autorizat, și anume obligarea administratorului de a achita publicarea dispozitivelor hotărârilor și a încheierilor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

 

     Publicarea informaţiei în Monitorul Oficial se realizează în conformitate cu cadrul legal incident. 

     Astfel, potrivit art. 5, alin. (1) al Legii nr. 173/1994 privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale, informaţia privind aplicarea procedurii de insolvabilitate se publică în partea a IV-a a Monitorului Oficial.  

     Conform art. 6  (4) al Legii insolvabilității nr. 149 din 29.06.2012 ”Notificările şi înştiinţările se fac prin scrisori recomandate, iar în cazurile expres prevăzute de prezenta lege și prin publicare în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”

     Reieșind din prevederile articolul 7 aceeași lege ”Dispozitivul hotărârilor şi al încheierilor instanţei de insolvabilitate urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în cazurile expres prevăzute de prezenta lege. Cheltuielile de publicare se raportă la cheltuielile de judecată.”

     Conform  art. 35 alin (1) al Legii insdolvabilității nr. 149 din 29.06.2012 ”Dispozitivul hotărârii de intentare a procedurii de insolvabilitate se remite spre publicare de către administrator în termen de 2 zile lucrătoare din data adoptării, conform art. 7.

     Conform art. 70 alin (12) al Legii Insolvabilității ”Cheltuielile aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile de publicare, notificare, convocare şi comunicare a actelor de procedură efectuate de către administrator/lichidator vor fi suportate din patrimoniul debitorului”.

     Conform art. 52 alin (1) al Legii Insolvabilității: ”Cheltuielile procesului de insolvabilitate includ: a) cheltuielile de judecată”.

     Rezultând din prevederile art. 94, alin. (1) al Codului de procedură civilă nr. 225/2003, ”Instanţa judecătorească obligă partea care a pierdut procesul să plătească, la cererea părţii care a avut câştig de cauză cheltuielile de judecată.”

     Totodată, art. 43 alin 1 din Legea Insolvabilității prevede că, ”Din masa debitoare se acoperă în primul rînd cheltuielile procesului de insolvabilitate şi obligaţiile masei debitoare”.

     Conform art 150 alin 2 din Legea Insolvabilității ”La fiecare 3 luni, calculate de la data la care începe valorificarea masei debitoare, administratorul/lichidatorul prezintă comitetului creditorilor spre aprobare un raport asupra fondurilor obţinute din valorificare şi din încasarea de creanţe şi un plan de distribuție între creditori. 

      Raportul va prevedea şi plata remuneraţiei sale şi a celorlalte cheltuieli aferente procesului.

      Conform Articolului  5 (1) din Legea Insolvabilității ”Cererea de intentare a procesului de insolvabilitate se examinează de către instanţa de judecată (instanţa de insolvabilitate) în conformitate cu competenţa jurisdicţională stabilită în Codul de procedură civilă şi în prezenta lege.”

      La moment, Monitorul Oficial constituie o subdiviziune a  Instituției publice „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” fondată prin reorganizarea la 23 iunie 2018, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, a Întreprinderii de stat Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.

      Conform statutului IP Agenția Informațională de Stat ”Moldpres” , ”aceasta are misiunea de a asigura producerea și difuzarea informației, publicarea și editarea actelor oficiale, informarea opiniei publice din țară și de peste hotare asupra politicii de stat și activității curente a autorităților publice din Republica Moldova, prestarea serviciilor editoriale, poligrafice și de publicitate, producerea și comercializarea materialelor foto și video. ”

       Monitorul Oficial al Republicii Moldova, reprezintă unica publicaţie oficială a statului, structură publică de interes naţional, care asigură un înalt profesionalism la publicarea legii ce trebuie cunoscută şi aplicată întocmai de către autorităţi şi cetăţeni, înlesneşte în permanenţă cunoaşterea exactă şi rapidă a actelor oficiale, contribuind astfel la consolidarea statului de drept.

       În conformitate cu prevederile Legii nr.173-XIII din 06.07.1994 privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale, Monitorul Oficial editează legile, hotărârile Parlamentului, decretele Preşedintelui Republicii Moldova, hotărârile şi dispoziţiile Guvernului, ale Curţii Constituţionale şi ale Curţii de Conturi, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice, ale Băncii Naţionale a Moldovei şi ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. În caz de necesitate, în Monitorul Oficial sunt publicate şi alte acte oficiale.

       În prezent, Monitorul Oficial apare cel puțin o dată pe săptămână şi este alcătuit din cinci părţi:

• Partea I – legile, hotărârile Parlamentului, decretele Preşedintelui Republicii Moldova, actele Curţii Constituţionale şi ale Curţii de Conturi, actele internaţionale şi rapoartele Centrului pentru Drepturile Omului;

• Partea a II-a – hotărârile şi dispoziţiile Guvernului cu caracter normativ;

• Partea a III-a – actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi Băncii Naţionale a Moldovei;

• Partea a IV-a – informaţii cu privire la înregistrarea, sistarea şi încetarea activităţii partidelor, altor organizaţii social-politice şi a organizaţiilor obşteşti, precum şi a agenţilor economici, informaţii privind aplicarea conform legii a procedurii falimentului întreprinderilor şi organizaţiilor;

• Partea a V-a – cereri de dobândire sau de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova, anunţuri privind pierderi de acte care atestă dreptul de proprietar, starea civilă, profesia şi studiile, precum şi pierderea legitimaţiei de serviciu ş.a.

       În esență, Legea insolvabilității și Codul de procedură Civilă stabilesc, că

  • Dispozitivul hotărîrilor şi al încheierilor instanţei de insolvabilitate se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova

  • Acțiunea administratorului insolvabilității se rezumă doar la remiterea spre publicare în termen de 2 zile lucrătoare din data adoptării și la achitarea din masa debitoare, pe măsura parvenirii mijloacelor în masa debitoare a cheltuielilor de publicare.

       Conform art. 70 alin 13 din Legea Insolvabilității În cazul în care se constată că debitorul nu dispune de bunuri sau că bunurile lui nu pot acoperi cheltuielile procedurii de insolvabilitate sau ale procedurii falimentului, achitarea onorariului fix administratorului/lichidatorului, precum şi compensarea cheltuielilor aferente se trec în mod solidar, prin încheiere judecătorească, în obligația organelor de conducere ale debitorului consemnate la art. 247. Încheierea judecătorească se emite cu citarea administratorului/ lichidatorului, a membrilor organelor de conducere ale debitorului în a cărui obligație se cere trecerea acoperirii cheltuielilor masei debitoare, a preşedintelui comitetului creditorilor. Încheierea poate fi atacată cu recurs de persoanele vizate în ea. Neprezentarea părţilor citate legal nu împiedică examinarea cauzei”.

       Legea nu obligă lichidatorul la avansarea cheltuielilor masei debitoare, inclusiv a cheltuielilor de publicare. Or, nimeni nu poate fi forțat la cedarea proprietății sale, fapt cert stabilit de art. 46 al Constituției Republicii Moldova.

     

Concluzionând, Administratorul Autorizat va

  • Avea grijă de a verifica dacă în dispozitivul încheierii/hotărîrii instanța de insolvabilitate a indicat exact prevederile legale ce tine de admiterea spre publicare de către administrator în termen de 2 zile lucrătoare din data adoptării a Dispozitivului hotărîrii de intentare a procedurii de insolvabilitate conform art. Art.7,  35 alin (1)”.

  • Va executa această prevedere legală și va remite spre publicare către IP Agenția Informațională de Stat ”Moldpres ”Dispozitivul hotărîrii de intentare a procedurii de insolvabilitate conform art. Art.7,  35 alin (1).”

  • Va informa IP Agenția Informațională de Stat ”Moldpres despre obligația acestuia de a executa prevederile legale si de a publica Dispozitivul hotărîrii de intentare a procedurii de insolvabilitate conform art. Art.7,  35 alin (1) cu informarea instanței de insolvabilitate și a administratorului despre cheltuielile suportate pentru publicare, pentru a fi incluse în cheltuielile masei.

  • Pe măsura parvenirii mijloacelor în masa debitoare, va prezintă comitetului creditorilor ”spre aprobare un raport asupra fondurilor obţinute din valorificare şi din încasarea de creanţe şi un plan de distribuție între creditori. Raportul va prevedea şi plata remuneraţiei sale şi a celorlalte cheltuieli aferente procesului,” și va achita cheltuielile suportate de IP Agenția Informațională de Stat ”Moldpres” de publicare a hotărîrilor și încheierilor emise de instanța de insolvabilitate.

  • Va informa Întreprinderea de Stat Moldpresa, dacă a constatat, că ”debitorul nu dispune de bunuri sau că bunurile lui nu pot acoperi cheltuielile procedurii de insolvabilitate sau ale procedurii falimentului, și că este în drept să solicite de la instanță compensarea cheltuielilor aferente din contul organelor de conducere ale debitorului consemnate la art. 247.”

 

de Selevestru Irina (Insolv@mail.ru)

Administrator autorizat, avocat, doctor în drept

SEMINAR PRIVIND PROMOVAREA VÎNZĂRILOR ORGANIZAT  DE CNI MOLDINSOLV

Obligația administratorului de a achita publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al Rep. Moldova

Centrul ,,Moldinsolv” oferă cursuri pentru cei interesați de insolvență și publică articole legate de problemele acestui domeniu în Republica Moldova

Centrul ,,Moldinsolv” oferă cursuri pentru cei interesați de insolvență și publică articole legate de problemele acestui domeniu în Republica Moldova

loading ...