Actele emise de administratorul insolvabilității la transmiterea în proprietate a bunurilor pentru a evita refuzurile de la ASP
12 sep 2020În activitatea sa, administratorul autorizat eliberează acte de transmitere a bunurilor în proprietate către terți în următoarele cazuri:
-
Art. 48 LI – separarea bunului din masa debitoare (la caz sunt aplicabile prevederile recomandării CSJ nr. 89 din 20 aprilie 2016 care stabilește că ”Separarea din masa debitoare a unui bun care constituie obiectul contractului de investire în locuințe, poate fi solicitată de beneficiarul-persoană fizică, doar în cazul în care la momentul intentării procesului de insolvabilitate, investitorul – persoana fizică și/a executat pe deplin obligațiile de plată pentru bunul imobil, iar executorul lucrărilor/debitorul a finisat lucrările de construcție și a semnat actul de 5 recepție finală a construcției, iar predarea locuinței beneficiarului, sau înregistrarea în registrului bunurilor imobile nu a avut loc din motivul sechestrelor aplicate asupra bunului sau din alte motive...”.
La separarea bunului din masa debitoare ASP Va înregistra dreptul de proprietate după dobânditor în temeiul:
-
Deciziei de separare a bunului din masa debitoare emisă de către administratorul autorizat;
-
Actului de primire-predare a bunului;
-
Însoțite de o scrisoare de însoțire unde administratorul solicită radierea măsurilor de asigurare aplicate asupra bunului, inclusiv cel aplicat de instanța de insolvabilitate;
-
Art. 117-121, 131 LI –vânzarea bunului la licitație. Conform art. 121 (9) actele emise de administratorul autorizat sunt:
-
Procesul- verbal al licitației (ca regula se întocmește un proces-verbal cu privire la mersul licitației unde se indică toți ofertanții înregistrați, pașii de ridicare sau reducere etc. Pentru ASP cred că nu este relevant astfel de proces-verbal detaliat, de aceea este posibilă întocmirea separată a unui proces-verbal al licitației (care ar reflecta doar rezultatele licitației) unde se va indica prescurtat ofertantul câștigător, prețul de vânzare, acontul depus și suma care trebuie să se mai achite, bunul licitat exact cu caracteristicile (nr. Cadastral, adresa, suprafață etc.).
-
Actul de ridicare a bunurilor adjudecate la licitație;
-
Certificatul de achitare integrală
-
O scrisoare de însoțire unde administratorul solicită radierea măsurilor de asigurare aplicate asupra bunului, inclusiv cel aplicat de instanța de insolvabilitate.
-
Art. 122, 123 LI – vânzarea bunurilor prin concurs sau prin negocieri directe. La caz bunul se vinde prin contract de vânzare-cumpărare, care conform Codului Civil urmează a fi autentificat notarial (bunuri imobile).
-
Art. 119, 131 LI – transmiterea bunului în contul stingerii creanței. În astfel de cazuri se va întocmi:
-
Proces-verbal privind determinarea creditorului cu drept preferențial (dacă sunt mai multe oferte de preluare în natură) sau
-
Decizia administratorului autorizat de stingere a creanței prin transmiterea în natură (dacă este o singură ofertă)
Actele date sunt emise de administratorul autorizat în care se va descri și reflecta inclusiv faptul, că după primirea bunului creanța în suma costului bunului se va radia din tabel.
-
Actul de ridicare a bunurilor neadjudecate la licitație
-
Certificatul de achitare integrală
-
O scrisoare de însoțire unde administratorul solicită radierea măsurilor de asigurare aplicate asupra bunului, inclusiv cel aplicat de instanța de insolvabilitate.
Referitor la scrisoarea de însoțire unde administratorul solicită radierea măsurilor de asigurare aplicate asupra bunului, inclusiv cel aplicat de instanța de insolvabilitate mai e de menționat următoarele:
Conform art. 26 (2) Legea cadastrului bunurilor imobile pentru înregistrarea dreptului de proprietate în RBI, vor depune cerere atât dobânditorul dreptului, cât și persoana care a transmis dreptul (administratorul autorizat). Respectiv, se recomandă ca în scrisoarea de însoțire să fie indicat expres faptul, că se acordă dreptul dobânditorului de a acționa și din numele administratorului autorizat strict pentru depunerea cererii la ASP ce ține de înregistrarea dreptului asupra bunului valorificat.